Frustrerad

Hallå alla.
Slänger in en inlägg tänkte jag.
Vi mår bra. :) Allihop här ute i broby. Lite trötta bara. Älskling jobbar dygnet om känns det som nu när det sås för fullt ute på fälten. Jag är sliten efter dåliga nätter. Elaka foglossning.

På tal om det har jag blivit beviljad delsjukskrivning nu pga det. Gått ned i timmar några veckor framöver. :) Mycket längre än så ska jag nog inte jobba. Det är jättejättetungt nu. Gör bara det mest nödvändiga om man säger så. ;) Har klarat av grisningen även denna gång. Inte behandlat eller öronmärkt men fixat med allt annat och gett order till dem andra vad de ska göra. ;) Det har funkat bra iallafall. :)
Bebis rör sig inte alls så mycket nu, och magen har sjunkit ännu mer. Ska bli spännande att höra vad barnmorskan säger på tisdag. Fixarad eller inte? Stack och gjorde ont tusan härom dagen iallafall.

Men  nu vill jag ta upp en annan sak, något som gör mig frusterad. Och det är hur korkade majoriteten av alla vi svenskar är i fråga om att handla sunt och smart! Hur många kan med handen på hjärtat säga att ni handlar så mycket svenskt livsmedel som  är möjligt? Inte många skulle jag tro. Blir förbannad på hur många som väljer äckliga lågprismärken, eller handlar på netto, lidl mm, där de nästan inte har några svenska märken. Eller jo, de kanske är svenska, men vart kommer råvarorna ifrån? Sällan sverige iallafall.

Varför inte gynna vårt egna land för? Våra bönder? Jag som är mitt i smeten av "tillvärkning av svensk livmedel" vet ju hur jävla tufft vi har det. Det väller in kött från andra länder som svenskar köper glatt, samtidigt som de klagar på hur vår djurhållning är. VET NI HUR DJUR I ANDRA LÄNDER HAR DET? Den där billiga skinkan ni kom över, som var från danmark. Den grisen har knappast haft ett kul liv. Som nyfödd fått svansen avklippt, bara för att inte behöva få den avbiten av sina kompisar vid högra ålder. För i danmark strör man ingenting i princip. De går på helspalt. Utan liggyta eller utrymme för minsta lilla natuliga beteende. Men vad gör det, det är ju billigt?
Att svenskt kött är dyrare beror helt enkelt på att grisarna har det bättre, mycket bättre! Mer omsorg = dyrare att föda upp = dyrare kött. Vill ni verkligen äta kött från djur som lider mer än nödvändigt för att de ska vara billiga att föda upp?

Minns ni när tyskland fann stora mängder dioxin i sitt griskött? Alla andra länder i princip stängde sin import av det. Men vad gjorde vi sverige? Jo men det vart ju perfekt! Massor med billigt kött att importera, kör på bara.
Att vår svenska grisnäring störtblöder spelar väl ingen roll. Det är ju billigt åter igen!

Genom att inte välja svenskt kött, mjölk, ägg osv så tvingas många dra ned på standaren. Eller ja tvingas och tvingas. Men de har inte råd att följa de lagar som krävs. Det ger ingenting. Det är galet vad många producenter som lagt ned senaste åren/året just pga av det här.

Men tänk på miljön. Det är perfekt att importera kött/mjölk/ägg från danmark, irland, tyskland och vafan vilka länder det nu är. Det är ju verkligen skitsmart.
Var på en resturang nygligen. De ville erbjuda sina gäster det mest finaste köttet man kunde ha. Därför importerade de allt kött från argentina. Där köttet kommer från aberdeen angus-kor som gått och betat gräs och druckt friskt vatten, slaktas och sedan vakiumpackats för att få till en perfekt mörhet under resan hit till oss.
SOM OM DET INTE FINNS ANGUS HÄR I VÅRT LAND LIKSOM?! Gaaaw jag kokar!

Det är mjölkbrist i sverige, visste ni det? Att man knappt får tag i smör eller grädde längre. Som är svenskt alltså. Varför? Jo för mjölken är så dålig betald att många lägger ned, då borde väl det ändå ringa en klocka. Att mejerierna behöver betala mer för mjölken för att mjölkbönderna ska kunna satsa. Men vad görs, nej mjölken sänks ännu mer i pris.
Det som händer är att man helt enkelt importerar mer mjölk. Mjölk som knappt är mjölk. Diskvatten skulle jag kalla det. Hua.. mjölk ska inte hålla 3veckor! Då är det inte ritkig mjölk!
Tänker inte folk på vad de stoppar i magen? Är det bara pengarna som styr?

Jag & Glenn kan iallafall med stolthet säga att vi köper så mycket svenskproducerat som möjligt. Vi betalar hellre några kronor mer och vet vad vi får i oss än att köpa lågpriskit. Vi tänker både på djurskydd och miljön i vårt val.
Gör det ni med. Tänk på alla oss slitande bönder. :)
Ursäkta en smått rörig text.


Kommentarer
Postat av: Fia

Ville bara säga att jag håller med dig helt och hållet med svenska livsmedel. Jag och min sambo gick båda på kvinnersta och vet hur bönder har det i sverige. Så därför köper vi svenskt! Hällre lägga några kronor extra än att få billigt, dåligt kött!

2011-10-01 * 19:44:44
Postat av: Victoria

Här hemma köps det också svenskt så långt som det är möjligt, alla produkter! Det är väl det minsta man kan göra för våra kära bönder!

2011-10-01 * 21:09:26
URL: http://vixxxxi.blogg.se/
Postat av: Erika

Håller helt med! Är så trött på folk som klagar som du säger på djurhållningen och massa skit.

Köp mer svenskt så bönderna får mer pengar så de faktiskt kan bygga ut och sådana saker!

KÖP SVENSKT! :)

2011-10-02 * 17:18:22
URL: http://www.priiken.blogspot.com
Postat av: Emma | Blivande mamma BF 6nov

Det är bra tjejer!

nskar man på något sätt kunde få konsumenterna att förstå att de är de som styr hela baletten.

:(

2011-10-02 * 18:17:33
URL: http://nikoba.blogg.se/
Postat av: Jossie

Jag håller helt med dig! Jag vet många som fått sluta med sitt jordbruk pga att det inte längre går ihop. Helt sjukt att det ska vara billigare att importera in kött från andra länder och inte använda sig av det som redan finns i landet. Vi köper mest svenskt kött och alltid svensk mjölk och ägg, men ibland blir det mer danskt/irländskt eftersom det är billigare och plånboken som styr.. Egentligen borde man bojkotta allt vad utländskt kött heter för de svenska böndernas skull! Och egentligen är ju inte det svenska köttet så mycket dyrare, om man tänker på allt jobb djurskötarna haft för att föda upp t.ex. grisen. Nej, jag ska bannemej bli bättre på att köpa svenskt kött. Tack för dina ord :) Kram!

2011-10-02 * 22:29:39
URL: http://jsantinelli.blogg.se/
Postat av: Emma | Blivande mamma BF 6nov

Bra där jossie! kram!

2011-10-02 * 23:15:14


Ditt namn:
Spara signatur?

Din E-postadress: (Visas bara för bloggägaren.)


Din URL/Bloggadress:


Din kommentar skriver du här:

Trackback
RSS 2.0